​sekretariat@cszm.cz     +420 234 697 755     Praha 4 - Písnice, Libušská 319/126

Rozhovor s ČSZM (Potravinářský zpravodaj 6/2022)

Na 5 otázek odpovídá: Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa

1. Masný průmysl, ale i menší výrobci a zpracovatelé masa zažívají těžké období v souvislosti s rychlým a extrémním nárůstem cen všech vstupů. Přitom podléhají kritice, že zdražují neopodstatněně. Jaké stanovisko v otázce cen masných výrobků zastává Český svaz zpracovatelů masa?

Zdražuje se vše, tedy i ceny výsekového masa a dalších výrobků z masa. Ale tam to má svůj řád. Daleko horší je situace v cenách dalších nezbytných vstupů. Pomocné materiály, aditiva, střeva se zdražují živelně a bez avíz. Dodavatelé se s námi nebaví. Vezmeš, nevezmeš je pak jen naše rozhodnutí, ale bez střev se špekáček vyrobit nedá. Nárůsty těchto nezbytných složek do výroby jsou 5–10 procentní. K tomu cena elektrické energie stoupla více než desetinásobně a plynu také. Prostor pro obchodní vyjednávání neexistuje. Je to podivný obchodní vztah. Dříve činil podíl energií na ceně výrobku 3 % a nyní 8 %. Je nezbytné šetřit a hledat všechny cesty k minimalizaci spotřeby všech druhů energií. Takže i masné výrobky je nutné zdražovat a nedostat výrobní podniky do červených čísel. Není to ale vůbec jednoduchá cesta.

Číst dál...

 

Veřejná soutěž - Bude to maso

ČSZM vyhlašuje veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku dle §1772 zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

 "Bude to maso"

Číst dál...

 

Veřejná soutěž - Je to maso

ČSZM vyhlašuje veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku dle §1772 zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

 "Je to maso"

Číst dál...

 

Jižní Afrika zakázala používání názvů masných výrobků pro rostlinné alternativy

Vážení členové,

Dovolujeme si Vás Informovat, že jihoafrické ministerstvo zemědělství, pozemkové reformy a rozvoje venkova (DALRRD) zakázalo používání názvů podobných masu pro rostlinné alternativy (viz příloha).

Číst dál...

 

Globus masobraní 2022

Globus pořádal ve spolupráci s ČSZM akci, při které si přišli příznivci konzumace masa a masných výrobků na své!

Číst dál...

 

Makro masobraní 2022

Od pátku 21. do neděle 23. května 2021 jsme byli součástí svátku Masobraní.

Číst dál...

 

Hodické masobraní 2022

Masobraní vzniklo především jako svátek masa, masných výrobků a hodování. Hlavním cílem MASOBRANÍ je před širokou laickou veřejností jednotně prezentovat maso a masné výrobky jako nedílnou součást zdravého životního stylu a vyváženého jídelníčku, dále jako zdroj plnohodnotných bílkovin a snadno stravitelných vitamínů a minerálů. V neposlední řadě jako tradiční součást české kuchyně.

Číst dál...

 

Veřejná soutěž - České cechovní normy pro masné výrobky v roce 2022

ČSZM vyhlašuje veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku dle §1772 zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

 "České cechovní normy pro masné výrobky v roce 2022"

Číst dál...

 

Veřejná soutěž - České cechovní normy pro maso v roce 2022

ČSZM vyhlašuje veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku dle §1772 zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

 "České cechovní normy pro maso v roce 2022"

Číst dál...

 

MEATING 2022 - předběžná pozvánka

Český svaz zpracovatelů masa připravuje MEATING 2022

XII. ročník tradiční konference zpracovatelů masa

Tato konference navazuje na úspěšné předchozí ročníky, kdy svými prezentacemi a odbornými přednáškami účastníky zaujali specialisté na obchod s potravinami, potravinářský marketing, technologie a legislativu.

Číst dál...

 

14. ročník Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář

Český svaz zpracovatelů masa byl hrdým sponzorem 14. ročníku Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář

Celkem 12 družstev mladých řezníků z celé republiky se na konci dubna sjelo do Valašského Meziříčí, aby porovnali své dovednosti v tradiční soutěži řeznických učňů. Hostila je Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí.

Číst dál...