​sekretariat@cszm.cz     +420 234 697 755     Praha 4 - Písnice, Libušská 319/126



Masobraní 2023

 

Masobraní 2023

Tisková zpráva

 

Český svátek masa připomněl jeho nezastupitelnou roli v jídelníčku

 

Praha (22. května) - Maso jako nedílná součást zdravého životního stylu a české kuchyně. Klíčovou roli masa v západní kultuře a důležitost živočišných produktů v životě člověka i letos připomněla akce s názvem Masobraní.

 

Od pátku do neděle mohli lidé v různých regionech ochutnat maso, masné výrobky a uzeniny, které pro ně připravili místní řezníci a prodejci. Letošní Masobraní bylo spojeno s grilováním a na několika místech tak bylo možné ochutnat masové pochoutky přímo z grilu. Namátkou třeba před pražskou prodejnou Makro na Černém mostě, prodejnou Váhala v Hustopečích pod Bečvou, v síti prodejen Řeznictví Majer v Třemošné a na mnoha dalších místech.

 

Do Masobraní se letos poprvé zapojilo i velké množství obchodních řetězců, kteří pro zákazníky připravili speciální cenové nabídky. Vedle toho například Integrovaná střední škola ve Valašském Meziříčí vyhlásila výtvarnou soutěž mezi studenty na téma, které profese se podílejí na Masobraní.

 

Přestože samotná akce proběhla pouze od 19. až 21. května. Veřejnost se mohla až do konce května zapojit do fotografické soutěže o hodnotné ceny od zpracovatelů masa a masných výrobků.

 

Jezte maso, je plné důležitých vitamínů
Konzumace masa je důležitá nejen pro růst a regeneraci, ale také pro imunitní systém. Bez masa se vyvážená strava neobejde. „Neexistuje žádná jiná potravina rostlinného původu, která by byla tak efektivním zdrojem železa jako je maso,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, která akci již šestým rokem organizovala.

 

Konzumace masa společně s rostlinami podle odborníků dokonce zvyšuje využitelnost železa z rostlinných zdrojů. Přiměřená konzumace představuje důležitý faktor v prevenci anémie u lidí, zejména u citlivých skupin, jako jsou třeba těhotné ženy a děti.

 

Potraviny živočišného původu jsou obecně bohatým a dobře využitelným zdrojem mnoha dalších aktivit jako vápník, zinek, selen, choline, vitamín B12 a kvalitních bílkovin. Úplné vyloučení masa z výživy není fyziologické a může vést k nedostatečnému pokrytí výživou.

 

V posledních měsících se maso stalo terčem mnoha dezinformací. „Obavy veřejnosti byly na místě, protože v sobě zahrnují kulturní i bezpečnostní aspekty. Plošné zavedení náhrady bílkovin ve výživě je velmi málo pravděpodobné,“ doplnil Karel Pilčík.

 

Více informací na www.2023.masobrani.cz.

 

Tisková zpráva

 

Startuje Masobraní. Český svátek masa připomene jeho nezastupitelnou roli v jídelníčku.

 

Praha (19. května) - Maso jako nedílná součást zdravého životního stylu a české kuchyně. Klíčovou roli masa v západní kultuře a důležitost živočišných produktů v životě člověka i letos připomene již 6. ročník akce s názvem Masobraní.

 

Od pátku do neděle budou moci lidé v různých regionech ochutnat maso, masné výrobky a uzeniny, které nabízí místní řezníci a prodejci v jejich lokalitách. Letošní Masobraní je spojeno s grilováním a na několika místech tak bude možné ochutnat masové pochoutky přímo z grilu. Namátkou třeba před pražskou prodejnou Makro na Černém mostě, prodejnou Váhala v Hustopečích pod Bečvou, v síti prodejen Řeznictví Majer v Třemošné a na mnoha dalších místech.

 

Do Masobraní se letos poprvé zapojilo i velké množství obchodních řetězců, kteří pro zákazníky připravili speciální cenové nabídky. Naproti tomu Integrovaná střední škola ve Valašském Meziříčí vyhlásila mezi studenty výtvarnou soutěž na téma, které profese se podílejí na Masobraní.

 

Přestože samotná akce proběhne pouze v následujících třech dnech. Veřejnost se může až do konce května zapojit do fotografické soutěže o hodnotné ceny od zpracovatelů masa a masných výrobků.

 

Jezte maso, je plné důležitých vitamínů
Konzumace masa je důležitá nejen pro růst a regeneraci, ale také pro imunitní systém. Bez masa se vyvážená strava neobejde. „Neexistuje žádná jiná potravina rostlinného původu, která by byla tak efektivním zdrojem železa jako je maso,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, která akci již šestým rokem organizuje.

 

Konzumace masa společně s rostlinami podle odborníků dokonce zvyšuje využitelnost železa z rostlinných zdrojů. Přiměřená konzumace představuje důležitý faktor v prevenci anémie u lidí, zejména u citlivých skupin, jako jsou třeba těhotné ženy a děti.

 

Potraviny živočišného původu jsou obecně bohatým a dobře využitelným zdrojem mnoha dalších aktivit jako vápník, zinek, selen, choline, vitamín B12 a kvalitních bílkovin. Úplné vyloučení masa z výživy není fyziologické a může vést k nedostatečnému pokrytí výživou.

 

V posledních měsících se maso stalo terčem mnoha dezinformací. „Obavy veřejnosti byly na místě, protože v sobě zahrnují kulturní i bezpečnostní aspekty. Plošné zavedení náhrady bílkovin ve výživě je velmi málo pravděpodobné,“ uzavírá Pilčík.

 

Více informací na www.masobrani.cz.

 

 

VYHRAJTE MASO NA ROK!

 

Rozpalte grily a zapojte se do foto soutěže o zajímavý anebo kreativní pokrm z masa či masného výrobku a vyhrajte 60 kilo masa na rok.

 

Co můžu vyhrát?

V každé ze dvou kategorií můžete vyhrát první cenu MASO NA ROK s 60 kg masa a uzenin, druhou cenu MASO NA ČTVRT ROKU s 15 kg masa a uzenin nebo 5 kilo MASA NA MĚSÍC. Vyhrát můžete mix několika kilogramů kvalitní hovězí svíčkové, vysokého roštěnce, flank a flap steaků, telecí pečeně, vepřové krkovice, bůčku a uzenin od lokálních řezníků.

Jak se můžu zapojit?

Vyfoťte svůj něčím zajímavý nebo kreativně zpracovaný ugrilovaný pokrm z masa či masného výrobku. Fotku pokrmu s popiskem nahrajte do komentáře pod facebookovou soutěž anebo zašlete do zpráv.

Dokdy mohu soutěžit?

Soutěž proběhne od 17. do 31. května 2023 na facebookových stránkách Masobraní.

 

 230517 soutezmasobrani masonarok

"Úplné znění pravidel soutěže"

 

MASOBRANÍ 2023

 

Vážení,

dlouhodobou snahou Českého svazu zpracovatelů masa je propagace oboru zpracování masa. V této souvislosti Vás zvu k účasti a k Vašemu aktivnímu zapojení do letošního ročníku svazové akce MASOBRANÍ, který se uskuteční ve dnech 19.-21.5.2023.

 

Hlavním cílem MASOBRANÍ je před širokou laickou veřejností jednotně prezentovat maso a masné výrobky jako nedílnou součást zdravého životního stylu a vyváženého jídelníčku, dále jako zdroj plnohodnotných bílkovin a snadno stravitelných vitaminů a minerálů. V neposlední řadě jako tradiční součást české kuchyně.

 

Propagační možnosti ČSZM ve vztahu k MASOBRANÍ ovlivní celkový počet zúčastněných firem. Pro každého účastníka bude připraven tzv. základní balíček, kdy na náklady ČSZM bude pro danou akci vytvořena jednotná forma komunikace.

 

Kromě nabízených formátů a jejich využití v rámci vlastní komunikace se můžete do MASOBRANÍ 2023 zapojit i realizací vlastní firemní akce.

 

Zapojte se do Masobraní i vy!!! Kontaktujte nás na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Věřím, že se v hojném počtu zúčastníte letošního ročníku MASOBRANÍ – akce ve prospěch celého oboru zpracování masa!

 

S pozdravem

Karel Pilčík

předseda představenstva

Český svaz zpracovatelů masa